Mawahib Sulimantagod is pas 27 als ze 5 jaar geleden halsoverkop haar man, familie en haar thuislans Soedan moet achterlaten. Het is oorlog en te riskant om met drie kleine kinderen in haar woonplaats Darfur te leven. Alles stopt plots, ook haar studie verpleegkunde die ze op de universiteit volgt. Eenmaal in Nederland is het de zorg voor haar kinderen, het leven in AZC’s en de zoektocht naar haar man wat Mawahib bezighoudt. Mawahib volgt een opleiding tot Verzorgende IG en werkt daarnaast 24 uur per week via Surplus in de zorg. Hierna wil ze doorstuderen voor verpleegkundige, een passie die ondanks alles niet verloren lijkt te zijn. “Het is mijn roeping en zo kan ik tegelijk iets teruggeven aan Nederland.” De opleiding en werkplek is haar aangeboden vanuit WSP West-Brabant.
“Ik ben heel blij en dankbaar voor de kans die ik heb gekregen om deze opleiding te volgen. Dat er mensen in mij geloven voelt goed. Al was het niet de meest gemakkelijke weg”, bekent Mawahib. Ze vertelt dat je zelf aan moet kloppen voor hulp, vragen moet durven stellen en blijven volhouden. “Nooit opgeven, nooit. Dat heb ik van mijn vader geleerd. Een sterke, aardige man die altijd hard heeft gewerkt.” In 2019 kreeg Mawahib van Lieke Bois van de Keerzijde Academie de kans om de entreeopleiding te volgen via het coaching-on-the-job-principe. Dat betekent werken en leren tegelijk. “Het ging me gemakkelijk af; wist toen al dat ik meer wilde. Maar dacht tegelijk: als dit mijn kans is om mezelf te ontwikkelen, dan pak ik ‘m.” Hard werken wordt gewaardeerd en het viel op dat de moeder van drie meer in haar mars had. “Ik heb ook altijd mijn wens uitgesproken om verpleegkundige te worden en graag wilde studeren. Dat helpt denk ik. Toen was daar het moment dat ik gebeld werd met de boodschap dat er een opleidingsplek voor Verzorgende IG niveau 3 via Surplus. Ik geloofde het eerst niet. Er is mij vaak wat beloofd in mijn leven. Maar dit was echt. En nu zit ik alweer in mijn tweede jaar.”
Vaste baan
Tegelijkertijd werkt Mawahib 24 uur per week bij Breedonk in Breda. Inmiddels kent ze de cliënten door en door. “Ik zie ze allemaal als opa’s en oma’s. In Soedan woonden de mijne bij me in huis, dus ik heb het idee dat ik weet hoe ik het beste met ze om kan gaan. Ik vind het fijn om voor ze te zorgen, zeker als ik zie dat sommigen zo eenzaam zijn. Ik kan me daar eerlijk gezegd niks bij voorstellen. Maar het is zo hard nodig om die aandacht aan ze te geven. De laatste tijd maak ik veel uren, ook omdat er een tekort is aan personeel. Natuurlijk wil ik bijspringen, alleen hoop ik wel dat er meer mensen zullen kiezen voor een baan in de zorg. Het is zo mooi en dankbaar werk. En kijk naar mij, hier in Breda zijn er zoveel kansen om een opleiding te volgen. Als je maar wilt, dat is belangrijk. Je moet het uiteindelijk toch zelf doen.”
Opgeven is geen optie
Ik ben de laatste die zal ontkennen dat het zwaar is. Een opleiding volgen, werken op onregelmatige tijden in combinatie met de zorg voor mijn gezin. Mijn kinderen zijn nu 8, 10 en 12 jaar. De oudste zit in groep 8 en heeft net haar middelbare schooladvies gekregen. Gezinnen die ook een kind in groep 8 acht hebben, zullen net als ik ervaren dat het een pittig jaar voor ze is, zeker in de omstandigheden van nu. Thuis wil ik er daarom ook voor ze zijn. Al met al heb ik het er allemaal voor over. Opgeven is geen optie. Dat zit in mij. Dit is wat ik wil doen en wil bereiken. Voor mezelf, voor mijn kinderen en voor Nederland.
Interesse?
Bent u werkgever in de zorg en wilt u mensen als Mawahib een kans bieden om via een soortgelijk traject bij u te komen werken? Neem dan contact op met Peggy de Neef 0610 938 678.
Interesse?
Heb jij nu geen baan? Maar wél de drive en ambitie om te leren en werken in de zorg. Wij zijn altijd op zoek naar mensen zoals Mawahib die graag in de zorg willen werken en bereid zijn om daarvoor (kosteloos) een opleiding te volgen. Informeer daarvoor bij Peggy de Neef 0610 938 678.